Friday, January 8, 2010

Kenyataan Dato' Seri Anwar tentang perbuatan membakar gereja


KENYATAAN MEDIA

Tarikh: 8 Januari 2010

Saya mengecam tindakan pihak tertentu yang menyerang beberapa gereja di sekitar Lembah Klang. Serangan keji sedemikian merupakan satu tindakan yang dikecam keras Al-Quran. Agama Islam jelas menggesa umatnya untuk menghormati rumah peribadatan penganut agama lain.

Sehingga kini saya difahamkan sebanyak tiga gereja dijadikan sasaran serangan. Manakala itu aras bawah Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati telah hangus terbakar akibat dari siri serangan tersebut. Saya menyatakan rasa syukur kerana serangan tersebut tidak mengakibatkan sebarang kemalangan jiwa.

Saya menyeru semua pihak agar bertenang dan jangan sesekali terjerumus ke dalam api kebencian. Sebarang tindakan tidak boleh sama sekali didasari politik perkauman sempit. Saya mempunyai keyakinan kita rakyat Malaysia akan menyelesaikan isu ini tanpa diiringi sebarang konflik. Insha-Allah usaha kita untuk mengekalkan keamanan diberkati jua.

ANWAR IBRAHIM

Najib Melenting, Zaid Mahu UMNO Bertanggungjawab Terhadap Serangan Gereja

Datuk Seri Najib Razak dengan sekeras-kerasnya menolak dakwaan bahawa Umno membakar perasaan tidak puas hati ekoran keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan akhbar mingguan Herald menggunakan perkataan "Allah", yang turut menyebabkan tiga gereja diserang sejak tengah malam tadi.

"Jangan menuding jari ke atas UMNO ataupun mana-mana pihak.

"Kami sentiasa sangat bertanggungjawab, jangan kata serangan ini dihasut oleh Umno," kata Najib yang kelihatan tidak gembira apabila ditanya sama ada ahli-ahli politik khususnya dari Umno seharusnya dipersalahkan kerana mengapi-apikan situasi yang tegang sekarang.

Sebaliknya beliau marah wartawan ini yang mengajukan soalan sama ada UMNO wajar diperslahkan dalam hal ini.

Ahli Majlis Kepimpinan PKR, Datuk Zaid Ibrahim mengutuk UMNO dan menggesa kerajaan mengambil tanggungjawab penuh terhadap serangan-serangan gereja sejak tengah malam tadi.

“Ia harus mengambil tanggungjawab penuh atas situasi yang semakin buruk antara masyarakat berlainan agama di negara ini dalam mengendalikan isu Allah," kata bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri ini.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang melawat gereja The Assumption di sini mengutuk serangan ke atas gereja dan menyifatkannya suatu sebagai tindakan pengecut.

"Saya menggesa polis memberikan perlindungan kepada semua gereja dan menjalankan siasatan menyeluruh terhadap serangan ke atas gereja The Assumption," tambahnya.

Beliau berterima kasih kepada pihak berkuasa gereja yang memberikan jaminan mereka tidak akan bertindak balas terhadap serangan itu.

"Saya merayu kepada rakyat Selangor agar menahan diri daripada melakukan tindakan sedemikian, yang hanya mencetuskan lebih banyak masalah kepada semua orang," katanya.

Sementara itu Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata tindakan membakar gereja dalah satu perbuatan tidak bertanggungjawab dan bukan amalan orang Islam.

"Ia tidak sedikit pun mencerminkan sikap Islam yang sebenar terhadap penganut agama lain, sedangkan hak kebebasan beragama dijamin oleh Islam," katanya.

Beliau menegaskan, malah Allah amat melarang umat Islam bertindak terhadap mana-mana rumah ibadat penganut agama lain, sekalipun dalam peperangan sebagaimana yang dinyatakan di dalam al-Quran.

"Rasulullah juga mengingatkan sahabat yang menyertai peperangan supaya tidak membunuh mereka yang berlindung di rumah-rumah ibadat agama lain, sama sekali tidak bertindak membakarnya," katanya seperti dipetik dari Harakahdaily.

Begitu juga, katanya sewaktu pembukaan Makkah oleh tentera Islam yang dipimpin Rasulullah di mana penduduk yang berada di dalam rumah-rumah ibadat dijamin keselamatan mereka selain berlindung di rumah sendiri.

"PAS mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan menyerang gereja berkenaan," tegasnya.
Dalam kejadian awal pagi tadi, tingkat bawah gereja Metro Tabernacle musnah akibat serangan itu.
INI SEMUA KERJA GENG UNITED MUNKEE

No comments:

Semak Waktu Solat Dan Marilah Sembahyang..

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country: