Wednesday, October 28, 2009

-Kronologi Sidang Dewan Haram yang di gerak kan oleh Algojo

[28102009354.jpg]


9.55 am :Siva dihalang, kami pertahan.Semua ADUN PR dan Speaker Sivakumar mundur ke belakang apabila di halang oleh polis

9.56 am : Kami mundur ke pintu utama.YB Siva cuba dihalang oleh polis termasuk semua Adun PR yang cuba dihalang. Berlaku tolak menolak.

9.58 am : Kami bergerak kembali.Kami cuba sekali lagi ke lif untuk masuk ke dalam dewan dan sekali lagi dihalang oleh Polis, berlaku perlawanan cakap, mereka benarkan semua Adun masuk kecuali YB Speaker.

10.00 am : Kami terus dihalang, undur ke bel;akang. Ada yang ditolak sampai jatuh dan Speaker cuba ditangkap dan dihalang, kami pertahan sehingga ada Adun yang jatuh.

10.01 am : Kami keluar dari pagar SUK.Setelah berlaku pergelutan tadi kami mundur dan terus keluar dari Bangunan dan pagar SUK.Polis halang kami berkumpul di luar pagar dan adakan sidang akhbar MB Pakatan bercakap kepada wartawan swasta bahawa kami ditahan oleh Polis dan halang Adun PR dan Speaker masuk, dia juga Adun Tronoh.Beliau mengecam tindakan polis itu yang melanggar undang-undang.

10.05 am : Suasana kecoh kembali. Polis terus menghalang kami dan kami bergerak ke pintu masuk untuk masuk ke dalam dewan dengan dikawal ketat oleh ratusan polis.

10.07 am :Kami berada dalam pagar SUK sekarang. Kami mempertanyakan songkok YB Siva yang dirampas oleh seorang SB bernama Bala.

10.08 am : Kami dihalang di kawasan bawah bangunan letak kereta.Sekali lagi kami dihalang untuk masuk oleh puluhan polis di bawah kawasan letak kereta

10.15 am : Kami keluar ke kawasan lapang, YB Sivakumar dihalang. Kami sekarang berehat setelah berlaku pergelutan yang melampau sehingga jubah YB Siva dirampas dan YB Siva sudah ada bersama kami sekarang dan akan masuk ke dewan.

10.16 am : Kami mengecam tindakan polis yang melakukan tindakan sebentar tadi.

10.17 am : Kami menaiki tangga. Kami menaiki lif , tetapi lif tidak berfungsi dan semua Adun menggunakan tangga menuju dewan.

10.20 am : Polis pukul Adun? Laungan pada polis yang pukul Adun bergema dalam keadaan kami cuba melepasi halangan pemeriksaan akhir untuk masuk ke dewan

10.21 am : Polis halang kami masuk. Semua Adun masih bertahan dan tidak dibenarkan masuk ke dewan. Berlaku kekecohan.


10.32 am : Saya di larang masuk dengan kamera.Polis membantah tindakan saya untuk membawa masuk kamera ke dalam dewan. Pihak polis tidak dapat menunjukkan dokumen yang dikatakan ada larangan itu

10.35 am : Kami sudah di dalam dewan.Kami sekarang sudah berada didalam dewan dan dewan nampaknya berehat, kami diperhatikan oleh Adun BN lain dan Speaker haram.

10.38 am :Sidang dikendalikan oleh Sivakumar. Saya menghabiskan bacaan doa menggantikan SU Dewan yang dihalang masuk.

10.40 am : Adun Buntong berucap tanpa diganggu. Usul mengecam Speaker haram yang disampaikan oleh YB. Sivasubramaniam disampaikan dan sidang yang kami jalankan tidak diganggu oleh Speaker haram.


10.41 am : Sidang terus berjalan. YB. Buntong terus menyampaikan ucapan tanpa diganggu dengan hujah Ganesan tidak layak jadi Speaker.

10.48 am : Hujah PR langsung tidak dijawab Ganesan dan dia terus berada ditempatnya.Ganesan diminta untuk mengosongkan tempat duduknya oleh YB. Buntong tetapi dia masih enggan.YB Speaker mengumumkan akan mengendalikan sidang di tempat duduk biasa kerana Ganesan tidak mahu mengosongkan tempat duduk sebentar.

10.51 am : Adun BN Cuma memerhatikan sidang yang dikendalikan Speaker yang sah. Usul kedua yang dibentangkan oleh YAB MB Nizar mengenai takziah dan simpati kepada anak-anak sekolah di Kuala Dipang yang mengorbankan tidak kurang 3 orang.Beliau memohon dewan mengucapkan takziah dan usulkan semula program yang melibatkan anak-anak sekolah dihentikan sama sekali untuk memenuhi kehendak PM sendiri supaya program dihentikan.Dewan mengusulkan ucapan takziah.

10.53 am : Usul disokong oleh Adun Setiawan. Usul yang disampaikan dibahas dan disokong oleh Adun Setiawan Dato' Ngeh. Pembesar suara sudah ditutup.


10.56 am : Sidang berhenti sebentar. Sidang ditangguhkan oleh Speaker Sivakumar. Kami Adun PR masih berada di tempat duduk masing-masing dengan tertib sehingga YB Siva menyambung balik sidang.

11.06 am : Usul di bahas oleh MB Pakatan RakyatUsul sedang dibahas oleh YAB MB Pakatan Rakyat dengan mengemukakan data tentang prestasi tersebut. Beliau juga merakamkan penghargaan kepada penjawat awam sehingga prestasi itu dicapai.Usul diterima.


11.07 am : Titi Serong mengusulkan tahniah dan penghargaan dengan prestasi kewangan Kerajaan PR 2008ADUN Titi Serong membentangkan usul tahniah dan terima kasih atas prestasi kewangan Kerajaan Perak tahun 2008 di bawah kerajaan PR seperti yang dilaporkan oleh Ketua Audit Negara

11.08 am : Sidang ditangguh oleh Speaker Sivakuma.Sidang yang dikendalikan oleh Speaker sah Sivakumar nampaknya tidak diganggu oleh Speaker haram dan Adun BN.Ianya ditangguhkan sebentar tadi

11.29 am : Dua sidang dalam satu dewan sedang berjalan Sekarang ini dua sedang berjalan iaitu sidang yang dikendalikan oleh Speaker yang sah V.Sivakumar, dan Speaker haram Ganesan

11.31 am : BN cuba lulus bajet haram .Laungan Speaker haram bergema Sidang BN yang cuba meluluskan bajet haram oleh Speaker Haram Ganesan.

11.35 am : Sidang Speaker sah YB. Sivakumar, sahkan usul Hj. Osman b. Abdul Rahman sebagai Ahli Dewan Negara baru.

Hj. Osman telah diusulkan oleh Adun Kuala Kurau menggantikan seorang Ahli Dewan Negara yang telah tamat tempoh perkhidmatan, dan disokong oleh Adun Kuala Sepetang. Usul diterima
oleh dewan


11.38 am : Bajet haram oleh sidang haram yang dikendalikan Speaker Haram.BN akhirnya melanggar undang-undang dengan membentang dan mengesahkan bajet haram sebentar tadi.


Sumber: Khalil Idham Lim(ADUN Titi Serong)

No comments:

Semak Waktu Solat Dan Marilah Sembahyang..

Prayer Times For 6 Million Cities Worldwide
Country: